Türk Toraks Derneği, tütün tarımının ekosistemler üzerindeki etkileri konusunda uyarıyor
Türk Toraks Derneği (TTD) Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, tütün tarımı yapılan alanların çölleşmeye daha yatkın olması nedeniyle tütün tarımının ekosistemler üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu belirtti.
Küresel Yetişkin Tütün Araştırması’na göre dernek tarafından 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin yüzde 31,6’sı sigara içiyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TTD Genel Sekreteri Dilektaşlı, tütün ürünlerinin sadece insan sağlığına değil, çevreye ve doğaya da pek çok zarar verdiğini kaydetti.
Tütün ekiminin yoğun olarak toprak bozulmasına neden olan tarım ilacı ve gübre kullanımını gerektirdiğine işaret eden Dilektaşlı, “Tütün ekimi toprağın verimliliğini azalttığı için tütün ekimi için kullanılan arazinin diğer ürünleri yetiştirme kapasitesi daha düşük. tarımsal faaliyetler, tütün tarım arazileri Tütün tarımı, çölleşmeye daha yatkın olduğu için ekosistemler üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir.” terimini kullandı.
“Ücretsiz sigara bırakma tedavisine ihtiyacım var”
TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dilek Karadoğan ise sigara içenlerin yüzde 70’inin sigarayı bırakmak istediğini ancak nikotin bağımlılığı nedeniyle bırakamadığını belirtti.
Kanıta dayalı sigara bırakma tedavileri ile bırakma oranının yardımsız araştırmaya göre yüzde 8’den yüzde 21’e çıktığına işaret eden Karadoğan, “Ülkemizde sigara bırakma poliklinik hizmetlerini daha da yaygınlaştıracağız, sigara bırakma poliklinik hizmetlerini daha da yaygınlaştıracağız. erişilebilirlik, daha etkili hizmet sunumu için hizmet standartları geliştirin ve sigarayı bırakma tedavilerini iyileştirin. Ücretsiz tedarike ihtiyacım var.” değerlendirmesini yaptı.
habercarsamba.com.tr