Yaşam

Cumhurbaşkanı Adayı İkinci Turdan Çekilirse Ne Olur?

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanununa göre; Muharrem İnce, ilk turda adaylıktan çekilse de sandıklarda kalmaya devam etti. Ayrıca kullanılan oylar “geçerli” sayılır.

İkinci tip seçimlere yaklaşırken yine benzer bir senaryo ile yarışırsak ne olur kafalarımızda soru işareti bıraktı. senin seçimlerin ikinci varyantta bir başkan adayının geri çekilmesiBirinci tipte uygulanacak prosedür biraz daha farklıdır.

İkinci tıp seçimine katılamayan adayın yerine birinci tıpta en çok oy alan 3. aday geçebilir. Ama nasıl?

Seçim sistemi ve Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’ndaki uygulaması hakkında 4. maddedediyor:

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan biri herhangi bir nedenle seçime katılmaz ise; ikinci oy, boş adaylık ilk oylamada rütbeye göre değişiklik tarafından yapıldı. Ama yedek süreksiz sonuçların duyurulmasıErtesi gün saat 17.00’ye kadar yapılabilir.

Yani ilk ilacın kesintiye uğrayan sonuçlarının açıklandığı gün Kemal Kılıçdaroğlu veya Recep Tayyip Erdoğan ikinci tıp seçimlerine katılamayacağını beyan etmiş olsaydıboşalan adaylık koltuğuna Sinan Ogan otururdu. Ancak bu durum genellikle iki adaydan birinin ölmesi veya niteliklerini kaybetmesi durumlarında uygulanmaktadır.

Üstelik kesintili sonuçlar açıklandı; Bu nedenle ‘şu anda’ adaylardan biri yarıştan çekilirse referanduma gideceğiz.

Muharrem İnce, adaylıktan çekilmesine rağmen YSK’nın resmi aday listesinde yer aldığı için sandıklarda kaldı. bu sebeple de oy pusulalarında görünmeye devam etti.Nitekim İnce, YSK’nın resmi adayları arasında ortalarda yer alıyordu.

Ancak YSK tarafından kesintili sonuçlar açıklanırken, ikinci elemeye günler kala adaylıktan çekilme durumu ile karşılaşırsak yarışta yalnız kalan aday için referanduma gideceğiz. Böyle bir durumda bu sefer tek aday kaldı. “Evet/hayır” oyumuzgerekecek.

Peki bu ne anlama geliyor?

İkinci tür seçim yapılmadan önce aday sayısı 1’e düşer, kalan adayı doğrudan başkan yapmaz.İkinci tür seçimler referandum şeklinde yapılır ve Halkın çoğunluğu “Evet” oyu verirseKalan tek aday yeni başkan ilan edilir.

Diyelim ki seçimler referanduma gitti ama çoğunluk hayır dedi. Bu sefer ne olacak?

Adaylardan birinin geri çekildiği ve diğer adayın referandumda kabul edilmediği senaryoda; Cumhurbaşkanlığı seçimi tekrarlandı.Bunun için referandumun kesin sonuçlarının açıklanmasından 45 gün sonra Pazar günü yeniden seçim yapılıyor.

Muharrem İnce’nin neden sandıkta kaldığına dair detaylı bilgi için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu