Teknoloji

ABD-Çin zorlukları soğuk savaş dönemini aşıyor, diyor dışişleri bakan yardımcısı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell, Çin’in ABD’ye sunduğu zorlukların Soğuk Savaş dönemindekilerden daha karmaşık ve büyük olduğunu vurguladı. Campbell, Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ndeki bir oturumda, tehdidin askeri, teknolojik ve küresel etki yönleri de dahil olmak üzere çok yönlü doğasını vurguladı.

Campbell’ın açıklamaları, Biden yönetiminin Çin ile yeni bir soğuk savaş peşinde olmadığını netleştirdiği bir dönemde geliyor. Ancak, iki ülke arasındaki artan küresel rekabet nedeniyle analistler ve ABD Kongre üyeleri tarafından Soğuk Savaş’a benzetme yapılıyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı, Çin’den gelen zorlukların askeri alanın ötesine geçerek Küresel Güney ve teknoloji sektörlerine kadar uzandığına dikkat çekti.

ABD yönetimi, Çin’e yönelik iki partili bir yaklaşımı sürdürmeye odaklanıyor. Campbell, deniz gemi inşasında hızın artırılmasını ve ABD savunma üretim tabanının kapasitesinin geliştirilmesini savunuyor. Özellikle önümüzdeki on yıl içinde, gelişen küresel güvenlik ortamına ayak uydurmak için bu girişimin önemini vurguladı.

Başkan Joe Biden, Çin’in küresel lider olarak ABD’yi geçmesini engelleme taahhüdünde bulundu. Bu taahhüt, Ukrayna’daki savaş ve İsrail-Gazze çatışması gibi yönetimin Çin ve Hint-Pasifik’e odaklanmasını dağıtan dış krizlerle zorlanıyor.

Çin ve Rusya arasındaki ilişki de ABD için bir endişe kaynağı olmuştur. Mayıs ayında, Çin lideri Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’yi Soğuk Savaş antagonisti olarak konumlandırarak ortaklıkta “yeni bir çağ” ilan ettiler.

Campbell, Çin’in Rusya’nın savunma sanayisine, Ukrayna’daki drone faaliyetleri de dahil olmak üzere önemli destek sağladığını ve üst düzey Çin liderlerinin doğrudan dahil olduğunu açıkladı.

Savunma işbirliği konusunda Campbell, Avustralya ve İngiltere ile AUKUS savunma projesini ele alarak, ABD’nin teknoloji paylaşımı konusundaki kısıtlamalarının hafifletilmesi gerektiğini tartıştı.

Sözde hariç tutulan teknolojiler listesinin belirli teknolojilerin paylaşımını yasaklamadığını, ancak vaka bazında inceleme gerektirdiğini açıklayarak, sürecin savunma planlamacıları için pratik olması gerektiğini vurguladı.

İleriye bakıldığında, Başkan Biden Cumartesi günü Dörtlü ülkeler – Avustralya, Hindistan, Japonya ve ABD – zirvesine ev sahipliği yapacak. Campbell, zirvede “büyük duyurular” olacağını ima etti. Bu duyurular, çoğunlukla Çin’e ait olan yasadışı balıkçı filolarını takip etmede Pasifik ve Güneydoğu Asya ülkelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Ayrıca zirve, ABD Hint-Pasifik Komutanı Amiral Samuel Paparo’nun bölgedeki ulusal askeri ve güvenlik stratejilerini entegre etme göreviyle, Hint Okyanusu’nda artan güvenlik işbirliğini araştıracak. Campbell bu girişimi, özellikle Hindistan ile ortaklıkta yeni bir sınır olarak tanımladı.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberkozluk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu