Yaşam

Romantik İlişkilerinizde Sürekli Düşünmeyi Durduramayanlar İçin: Overthinking Nasıl Durdurulur?

Overthinking fazla düşünmeye verilen isim. Bağlantıların her bir evresi ise fazla düşünmeye en uygun olan alanlardan bir tanesi. Bu fikirler kimi vakit olumluyken kimi vakit ise olumsuz olabiliyor. Hatta kimi vakitlerde ilgilerimiz hakkında var olmayan birçok durumu düşünüp kendi kendimizi kurabiliyoruz. İşte bu durumlarda ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diyorsanız sizi çabucak aşağıya alalım!

En temel sorumuz ile başlayalım. Neden romantik münasebetlerde overthinking yaparız?

Altında bir neden yatmasa bile kimi vakitlerde zihnimiz negatif düşüncülere kapılır kaygı, dehşet ve panik hislerini hissedebiliyoruz. Bunu bilhassa de romantik ilgilerde yapıyoruz. Kendimizi savunmasız ve inançsız hissettiğimiz vakitlerde bu durum kendini uygunca gösteriyor ve aslında düşünmek istemediğimiz negatif kanılara kendimizi kaptırıyoruz. Fazla düşünmeyi tetikleyen durumlar ortasında ise bağdaki belirsizlik, inanç eksikliği, irtibat eksikliği üzere faktörler yer alıyor.

Romantik bağlantılarda yaşanan overthinking alakalara nazaran farklılık gösterir lakin yaşananlar birden fazla vakit şu formdadır:

  • Partner hakkında düşünmeye pürüz olamamak

  • Geçmişte yaşanan konuşmaları daima tekrar zihinde canlandırmak

  • Partnerden her an arama ve ileti beklemek

  • Partnerin size karşı olan hislerini daima olarak sorgulamak

  • Çok şey paylaşmaktan ya da çok az konuşmaktan pişmanlık duymak ve tam aksisini yapsaydım daha güzel olurdu diye düşünmek

Romantik bağlarda overthinking yapmaya pürüz olmak için birkaç ipucunu sizlerle çabucak paylaşalım!

Birazdan paylaşacağımız ipuçlarını romantik bağınızın rastgele bir evresinde kendinizi fazla düşünürken bulduğunuz her anda kullanabilirsiniz.

Öncelikle neden fazla düşünmeye başladığınızın sebebini bulmayı deneyin.

Bedensel hastalıklarda olduğu üzere ruhsal sorunlara de çeşitli yollar ile tahlil bulmak mümkün. Bu duruma tahlil bulabilmek için birinci yapılması gereken şey ise sorunun ana sebebini bulmaktır. Fazla düşünmeyi tetikleyen ana sorunu bulmak tahlil arama yolunda size rehber olur.

İletişimi açık tutmaya çalışın.

Overthinking yaşamanın temel sebeplerinden bir tanesi belirsizliktir. Zihnimiz bilmediği ve denetim altına alamadığı durumlarda kendini her şeye hazırlayabilmek için tüm ihtimalleri düşünme eğiliminde olur. Bu durum ise yaşanabilecek olayların en kötüsünü düşünmek ile devam eder. Buna son vermek için yapılabilecek şey ise partner ile belgisiz olan bahisler hakkında konuşmaktır. Partneriniz ile açık ve net bir halde irtibat kurmak aklınızdaki belgisiz durumları netleştirmenize yardımcı olur.

En kötüsünü değil en düzgününü düşünün.

Zihnimiz bizi korumak ve olabilecekler hazırlamak ismine her vakit en kötüsünü düşünür. Lakin bunun tam bilakis sevdiğimiz ve bedel verdiğimiz insan ya da bağ hakkında daha olumlu düşünmeye çalışmak overthinkingin önüne geçmenize yardımcı olabilir.

Zihninize o kadar da güvenmeyin.

Fazla düşünme eğilimi gösteren zihinler ne küçük ayrıntısı bile büyüterek sorun haline getirebilir. Yani aslında gerçek olmayan fikirleri bile gerçek kabul edebilir. Bu türlü anlar yaşadığınız sırada aklınızdan geçen her kanıyı bir süzgeçten geçirmeli ve niyetlerinizin ortasında hangisinin gerçek olduğunu fark etmeye çalışmalısınız. Şayet kendi kendinize işin içinden çıkamazsanız bir dostunuzdan ya da uzmandan yardım almayı da deneyebilirsiniz.

Kafanızda kurmak yerine yaşayarak görmeyi deneyin.

Fazla düşünme sorununa sahip olan şahısların en sık kurdukları cümleler ortasında ya bu türlü olsaydı ya da keşke şöyle olsaydı üzere cümleler yer alır. Bu iki cümlenin ortak noktası ise ikisinin de gerçek bir yanıtı ya da sonucu olmamasıdır. Bu cümlelere odaklanmak tekrar zihninizi negatif olaylara yönlendirmenize neden olur. Bu cümleleri kullanmak yerine yaşayıp göreceğim üzere cümleler kurmak olan durumu kabul etmenizi sağlar. Tıpkı vakitte bu cümleyi tercih ederek zihninizi de daha olumlu kanılara yönlendirmenizi sağlar.

Günlük hayatınızda zevk aldığınız aktiviteler yapmaya odaklanın.

Kişilerin fazla düşünmeye başlamaları ekseriyetle boş kaldıklarında ve yapacak bir işleri olmadıklarında gerçekleşir. Şayet sizin de fazla düşünme nedenlerinizden bir tanesi boş kalmanız ise gününüzü planlarken sevdiğiniz aktivitelere yer vermeniz zihnînizi olumlu durumlara yönlendirmenize yardımcı olabilir.

Kendinize şefkat göstermeyi ihmal etmeyin.

Fazla düşünme gerçekleştirdiğiniz hususlarda karşı taraftan çok kendinize yükleniyorsanız ya da kendi yaptığınız hareketlerin ve söylediğiniz cümlelerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız öz şefkat eksikliğiniz var demektir. Halbuki yaşadığınız durumlarda kendinize biraz daha güzel niyetli davranmalı ve geçmişi geçmişte bırakmayı denemelisiniz. Unutmayın ki herkes kusur yapabilir. Ya da yaptığınız her yanılgı partnerinizin ilgisinin ve sevgisinin bitmesine neden olmaz. Bu türlü durumlarda empati yapabilir ve kendinize şu soruyu sorabilirsiniz. Sevdiğim bir kişi bana bu yanılgıyı yapsa benim ona karşı olan sevgim çabucak biter miydi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu