Yaşam

Oynadığı Her Rolde Bambaşka Bir Adama Dönüşen Christian Bale’in Sinemadaki Değişim Kariyeri

Hollywood’da izlemeyi en sevdiğimiz oyunculardan biri de Christian Bale’dir. Girdiği her rolde hem ruhsal hem de fizikî olarak apayrı bir hale giren Bale seyirciyi şaşırtmayı çok düzgün biliyor. Bu yazıda Bale’in sinema mesleğine başladığı yılları ve oynadığı sinemalarda girdiği rolleri ve nasıl değiştiğini ele aldım.

İyi okumalar dilerim.

Bale oyunculuğa bir dizide 12 yaşında başladı.

1974 doğumlu İngiliz sinema oyuncusu Christian Bale, çok taraflılığı ve fizikî dönüşümleri ile tanınan ve çeşitli çeşitteki sinemalarda başrol oynayan bir aktör. Bugün hepimiz onu birçok sinemasıyla tanıyoruz. Bale oyunculuğa çok erken yaşlarda başladı. Birinci olarak Anastasia: The Mystery of Anna isimli dizide Alexei isimli bir çocuğu canlandırdı.

İlk sineması Steven Spielberg’ün savaş filmiydi.

Galler’de İngiliz bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Bale, çığır açan rolünü ise 1987’de 13 yaşındayken Steven Spielberg’in savaş sineması Empire of the Sun’da alarak sinema kariyerine adım attı.

90’lı yıllarda pek çok sinema ve dizide yer aldı.

Bale, 80’lerin sonunda ve 90’lı yıllarda Amerikan sinemalarında başrol ve yardımcı rollerde on yıldan fazla performans gösterdi. Empire of the Sun’ın ünü, Bale’in okulda zorbalığa uğramasına ve bir aktör olarak çalışmanın baskılarını dayanılmaz bulmasına neden oldu.

Kariyerindeki dönüm noktası Patrick Bateman karakterini oynamak oldu.

Bale, 2000 yılında çekilen kara güldürü American Psycho sinemasında seri katil Patrick Bateman’ı canlandırması ve psikolojik gerilim filmi The Machinist’teki (2004) baş rolüyle daha geniş bir tanınırlık kazandı. Bale, Bateman’ın fiziğine ulaşmak için aylarca idman yapmış ve bronzlaşmıştı.

Bale role girmek için süratli bir formda kilo verdi.

2004 yılında gösterime giren The Machinist filminde Bale, uykusuzluk çeken, duygusal olarak fonksiyonsuz baş karakter olarak rol aldı. Role hazırlanmak için başlangıçta yalnızca sigara ve viski içti. Diyeti daha sonra günde sade kahve, bir elma ve bir kutu ton balığı içerecek halde genişledi. Bale, senaryoda ‘yürüyen bir iskelet’ olarak yazılan karakteri oynamak için tam 28 kilo verdi.

Bale, Batman sinemaları için verdiği kilonun iki katını aldı.

Bale, Batman sinema serisinin tekrar başlatılmasından sonra Batman Begins’inde Amerikalı milyarder Bruce Wayne ve süper kahraman takma adıyla Batman’ı canlandırdı. Nolan, o vakitler şimdi pek bilinmeyen Bale’yi ‘onda tam olarak karanlık bir ışık’ gördüğünü söyleyerek seçti. Bale, bu rol için The Machinist için verdiği kilonun iki katını aldı ve kas yaptı.

Bale, oynadığı rollerde halden şekile girmesiyle büyük ses getirdi.

Bale, Adam McKay tarafından yazılan ve yönetilen 2018 biyografik güldürü draması Vice için, bir kere daha büyük bir beden dönüşümü geçirdi. 18 kilo aldı ve ABD Lider Yardımcısı Dick Cheney’i canlandırmak için kafasını kazıdı. Eleştirmenler tarafından övülen performans, Bale’e En Düzgün Erkek Oyuncu ve Müzikal yahut Güldürü kısmında Altın Küre Ödülü’nü kazandırdı.

Kendi hayatı konusunda gizliliği benimseyen Bale, oynadığı karakterleri ön plana çıkarmayı seviyor.

Bale, rollerinin gerektirdiği moda girme ve ‘rollerini tam manasıyla yaşama yoğunluğu’ ile tanınıyor. The Washington Post’tan Ann Hornaday onu fizikî olarak en yetenekli oyuncular ortasında yer aldığını söylüyor. Kişisel hayatı konusunda hayli mahrem olduğu bilinen Bale, hedefinin hiçbir yanını göstermeden karakterleri somutlaştırmak olduğunu söylemiştir.

2022 üretimi The Pale Blue Eye sinemasında dedektif rolüyle göreceğimiz Bale her rolünün hakkını veriyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu