Teknoloji

Onu bulmaya çok yakınız: Güneş Sistemimizde gizemli dev bir gezegen pusuda

Güneş sistemimiz çok ağır bir yer. Etrafta hareket eden milyonlarca nesne var. Her yıl, güneş sistemini evleri haline getiren daha fazla nesne (genellikle küçük asteroitler veya hızlı kuyruklu yıldızlar) keşfediyoruz.

Gökbilimciler 1846’da sekiz ana gezegen bulmuşlardı. Ancak bu, bizi daha fazlasını aramaktan alıkoymuyor.

Son 100 yılda, cüce gezegenler dediğimiz daha küçük uzak nesneler bulduk, şimdi Plüton’u bu şekilde sınıflandırıyoruz.

Bazı cüce gezegenlerin keşfi, bize Güneş sisteminin kenar mahallelerinde başka bir şeyin gizleniyor olabileceğine inanmamız için sebep verdi.

Dokuzuncu gezegen olabilir mi?

Gökbilimcilerin dokuzuncu gezegeni, diğer adıyla Planet X’i bulmak için yüzlerce saat harcamalarının iyi bir nedeni var.

Güneş sistemimizdeki her nesne Güneş’in etrafında döner. Bazıları hızlı, bazıları yavaş hareket eder, ancak hepsi yerçekimi malzemelerine göre hareket eder.

Kütlesi olan her şeyin yerçekimi vardır ve bir şey ne kadar ağırsa, o kadar fazla yerçekimi vardır.

Bir gezegenin yerçekimi o kadar büyüktür ki, nesnelerin onun etrafında nasıl hareket ettiğini etkiler. Biz buna “yerçekimi kuvveti” diyoruz.

Dünyanın yerçekimi, her şeyi yerde tutan şeydir. Ayrıca Güneşimiz, Güneş sistemindeki herhangi bir rastgele nesnenin ortasında en büyük yerçekimine sahiptir ve temel olarak gezegenlerin onun etrafında dönmesinin nedeni budur.

Muhtemel bir dokuzuncu gezegene dair en büyük ipucumuz yerçekimi anlayışımızdan geliyor. Nasıl?

ilginizi çekebilir Yaşanabilir bölgede yeni bir gezegen bulundu Haberin Detayları

Gök cisimlerinin beklenmedik davranışları

Plüton’un ötesindeki cüce gezegenler gibi gerçekten uzak nesnelere baktığımızda, yörüngelerinin biraz beklenmedik olduğunu görürüz.

Birlikte gruplanmış ve Güneş sisteminin geri kalanına kıyasla bir eğimde konumlanmış çok büyük eliptik (oval şekilli) yörüngelerde hareket ederler.

Gökbilimciler, bu nesnelerin bu biçimde hareket etmesi için hangi yerçekimi kuvvetlerinin gerekli olduğunu modellemek için bir bilgisayar kullandıklarında, buna neden olmak için Dünya kütlesinin en az on katı bir gezegenin gerekli olduğunu keşfettiler.

Kısacası, güneş sistemimizde bir yerlerde pusuda bekleyen oldukça büyük bir gezegen var ve bu gezegen hala keşfedilmedi. Şimdi soru şu: Bu gezegen nerede?

Dünyanın her yerindeki bilim adamları, uzun yıllardır dokuzuncu gezegenin görünür kanıtlarını arıyorlar.

Bilgisayar modellerine dayanarak, dokuzuncu gezegenin Güneş’e Neptün’den en az 20 kat daha uzak olduğunu düşünüyoruz.

Ay, geceleri yansıyan güneş ışığından parladığı gibi, yansıtabileceği güneş ışığına bakarak onu tespit etmeye çalışırız.

Ancak dokuzuncu gezegen Güneş’ten bu kadar uzakta bulunduğu için çok sönük olduğu ve Dünya’daki en iyi teleskoplarla bile tespit edilmesinin zor olduğu biliniyor.

ilginizi çekebilir Uzaylıların yaşayabileceği gezegen sistemi bulundu Haberin Detayları

Ama şimdi umudunu kaybetme. Önümüzdeki on yılda yeni teleskoplar inşa edilecek ve yeni astrolojik araştırmalar başlayacak.

Tüm bu çalışmalar bize dokuzuncu gezegenin varlığını kanıtlama veya çürütme fırsatı verebilir.

haber-altunhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu