Haber

Muhalefetin ortak liste arayışı: 6’sı yürümedi, 5’i işbirliği için çalışılıyor

ANKARA – Siyasi partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na sunmalarına sayılı günler kaldı. Seçime girecek ittifaklar ortak liste arayışlarını son dakikaya kadar sürdürecek. 9 Nisan akşamına kadar devam edecek olan yoğun mesai sürprizlere gebe görünüyor.

GÜÇTE SON DAKİKA İŞBİRLİĞİ BEKLENTİLERİ

AK Parti, MHP, Büyük Birlik Partisi ve yine Refah Partisi’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı, ittifak çatısı altında farklı listelerle seçime gireceğini açıkladı. Ancak meclis çoğunluğunu elde etmeyi hedefleyen ittifak, risk almamak adına ortak liste seçeneğini gündeminden tamamen kaldırmadı. Ortak tek liste ile seçim yapıldığında sistemin avantaj sağladığını söyleyen parti kadroları, müzakerelerde şu ana kadar mesafe alamadılar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli’nin bugün görüşmesi bekleniyor ve bu konuda yeni bir karar alınması halinde hızlı bir çalışma yapılabileceği konuşuluyor.

CHP-İYİ PARTİ ORTAK LİSTESİ 10-12 İLDE ÇALIŞIYOR

Listelerin teslimi için geri sayım başlarken Millet İttifakı’nın çalışmaları hız kazandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı televizyon programında detay vermedi, “Ortak listelerle ilgili tüm seçenekler değerlendiriliyor. Maksimum fayda nasıl sağlanır? Önümüzdeki 1-2 gün içinde biraz daha netleşecek” dedi. CHP ile YETER Parti’nin ortasındaki 10-12 ilde ortak liste çıkarılması ve bu sayının biraz daha artırılması için çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi.

CHP 4 PARTİLİ ORTAK LİSTE ÇIKARABİLİR Mİ?

Ancak Millet İttifakı’ndaki işbirliği çalışmaları bununla da sınırlı değil. ÂLÂ Partisi’nin CHP dışında Millet İttifakı’nı oluşturan diğer partilerle işbirliği arayışına girmediği için CHP’nin Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi ile de çalıştığı biliniyor. Çalışma kapsamında pek çok seçenek tartışılıyor ancak en çok üzerinde durulan formül 4 siyasi partinin de CHP çatısı altında ortak listeyle seçime girmesi. Çalışmayı değerlendiren bir görevli, “2, 3, 5, 6’nın teker teker simülasyonları yapıldı. İşin aslı seçime tek liste ile gitmektir. Maksimum fayda bu şekilde ortaya çıkar. Amaç ülkeyi yeniden inşa etmek olduğunda birçok taraf taviz vermeye isteklidir. Siyaset buraya gelecek, sağduyunun galip gelip gelmeyeceğini hep birlikte göreceğiz.”

Planlandığı gibi CHP listelerinden 4 partinin seçime girmesi halinde amblemleri sandıkta olmayacak. Bu durumun siyasi partileri nasıl etkileyeceği sorulduğunda bir kadro, “Biz bir ittifakız. Seçime birlikte gidiyoruz. Başkan adayımız ortaktır. Birçok konuda hedeflerimizi paylaştık. Bu hedefler için Meclis’te çoğunluğu sağlamamız gerekiyor. Tek bir liste çıkarabilseydik 300’den fazla milletvekili çıkarma potansiyelimiz çok yüksekti. Ama 5 partiye girsek bile milletvekili sayısında önemli bir artış sağlayabiliriz.”

BULDAN VE SANCAR HDP KİMLİĞİYLE YEŞİL SOL LİSTELERDE YER ALACAK

Emek Özgürlük İttifakı’nda TİP dışında yürütülen ortak liste çalışmasında uzlaşma sağlandı. HDP, EMEP, EHP, TOP ve Sosyalist Meclisler Federasyonu Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girecek. Yeşil Sol Parti ile seçime girecek olan HDP’nin aday listesinin hazırlıkları 100 milletvekili hedefi doğrultusunda devam ediyor. Edinilen bilgiye göre, cezaevlerinde ve yurt dışında bulunan HDP’li siyasetçiler aday gösterilmeyecek. Listeler hazırlanırken kapatma davasında haklarında siyasi yasaklama talep edilen isimlere birkaç istisna dışında yer verilmeyecek. Parti kaynakları, bu istisnaların parti eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar gibi parti yönetiminde çok sınırlı sayıda kişiyi kapsayacağını belirtiyor.

Milletvekili Seçim Kanunu’nda “Seçime katılmaya hak kazanan siyasi partinin seçime katılmaması halinde, bu partinin bir üyesi başka bir siyasi parti tarafından yazılı izin alınarak aday gösterilebilir” denilmektedir. kendisinin ve mensubu olduğu siyasi partinin rızası”. HDP Eşbaşkanları Buldan ve Sancar’ın da bu düzenlemeye dayanarak HDP kimliklerinden vazgeçmeden Yeşil Sol Parti listelerinden milletvekili adayı olacağı söyleniyor.

İttifak çatısı altında ancak kendi listesiyle seçime girecek olan TİP’in aday listesi devam ediyor. HDP’nin güçlü olduğu illerde aday göstermeyecek olan TİP’in, ortada İstanbul ve Ankara olmak üzere 50’den fazla il için aday listesi hazırladığı kaydedildi.

İTTİFAKLAR İÇİN KRİTİK GÜN

Seçime girme yeterliliğine sahip olduğu için YSK’ya sunulan ittifak protokolünü imzalayan İşçi Partisi, Yeşiller’den seçime girme kararı sonrası sandıkta yer almamak için dün ittifak protokolünden imzasını çekmişti. Sol Parti listeleri. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı partileri arasında ortak liste çalışmasında uzlaşma sağlanması halinde bu partilerin de protokolden imzalarını geri çekmesi gerekiyor. YSK takvimine göre bu kararın bugün (6 Nisan) akşam saat 17.00’ye kadar bildirilmesi gerekiyor. Bu takvim nedeniyle ittifakların ortak liste çalışmalarında uzlaşı arayışları bu akşamdan itibaren ortaya çıkacak.

karamanlihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu