Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki eserler için çelik kafes ve kum torbası koruması
Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki depremlerde zarar gören tarihi eser ve kültür varlıklarının korunması için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Yakın Doğu tarihine 35 yıl damgasını vuran Hitit hükümdarı Şuppiluliuma’nın heykeli, Arsuz Stelleri, Antakya lahitleri, mozaikleri ve benzerleri için önlemler alındı. Müzedeki eserlerin son durumu hakkında bilgi veren Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, “Bütün vitrinler kontrol edildi ve eserler emniyete alınarak paketlendi.
Ersoy, depremin olduğu ilk dakikalardan itibaren müzeyi korumaya çalıştıklarını anlatarak, “Ben, müdür yardımcılarım ve burada görev yapan arkadaşlarım görev alanlarından şikayetçi olmadık. İlk günden beri buradayız. Önceliğimiz müzenin güvenliğini sağlamaktı.Sivas’tan, Sivas’tan istekli arkadaşlarımız buraya gelerek müzenin güvenliğini sağladık.Güvenliği sağladıktan sonra bölge laboratuvarlarımızdan restoratörlerimiz eserlerin restorasyonu için çok çalıştılar. Hepsine teşekkür ederim.Bütün vitrinler incelenip eserler emniyete alınarak paketlendi Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi ve Kent Müzedeki eserler de bu şekilde boşaltılarak tüm eserler kontrollü bir şekilde Kırşehir Müzesi’ne gönderildi. olası bir deprem riski.
SUPPULULIUMA HEYKELİNİN YERİNDE KORUNMASI GEREKİYOR
Eylem planı çerçevesinde çalışmaları koruduklarını ifade eden Ersoy, “Burada kalan Şuppiluliuma heykeli 1,5 ton ağırlığında bir eser. Yerinde korunması gerekiyordu. Genel Müdürlük” Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeleri’nin eylem planı var.Eylem planı çerçevesinde restoratörler heykellerin zarar görmemesi için yol haritası hazırladılar.Çelik kafes yapıldı,kum dahi atılmadı. yük yapmasın diye çantaların içinde.tüf pozalan ateşi yakılmış.kum gibi görünse de hafif yastık görevi görüyor.arkasında arsus stelleri ve antakya lahdi var.hepsi sarılı ve sistemli bir şekilde muhafaza edilmiş.biz İçeride fazla kalamayız, sıra mozaiklere geldi, onları iyi savunacağız” dedi.
– Kaba