Erdoğan’dan G-20 liderlerine ‘Türkiye’nin Sıfır Atık Yolculuğu’ kitabı
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesine katılan devlet liderleri ve cumhurbaşkanlarına, Bağlantı Başkanlığı tarafından hazırlanan “Yaşanabilir Bir Dünya İçin Türkiye’nin Sıfır Atık Yolculuğu” kitabını hediye etti.
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; Bu yıl ‘Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek’ ana temasıyla Hindistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen 18. G20 Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İrtibat Bürosu tarafından hazırlanan ‘Yaşanabilir Bir Dünya İçin Türkiye’nin Sıfır Atık Yolculuğu’ kitabını G20 Başkanlar Tepesi’nde devlet ileri gelenleri ve cumhurbaşkanlarına sundu. Erdoğan’ın giriş mektubuyla hazırlanan kitap, ‘Atık Yönetimi ve Çevre Sorunları’, ‘Türkiye’de Atık Yönetimine İlişkin Kurumsal Yapı’, ‘Türkiye’de Atık Yönetimine İlişkin Yasal Düzenlemeler’ ve ‘Sıfır Atık Hareketi’ olmak üzere 4 ana kategoriden oluşuyor. Bir başlıktan oluşur.
ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Kitapta, dünyanın insanlığın ortak evi olduğu gerçeğinden hareketle, küreselleşen dünyada insanlığın karşılaştığı çevre sorunlarına ve sıfır atık kalkınma sürecine değiniliyor. Her ülkenin katkı sağlamak istediği bir çekim merkezi haline gelen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesi hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı kitapta, kamu ve toplum iş birliğinin önemi vurgulanıyor. Çevre sorunlarının insanlık yararına ortadan kaldırılması adına özel sektör son derece değerlidir. Kitapta ayrıca sıfır atık ve çevre sorunları için ulusal çabaların, ikili, bölgesel ve çok taraflı düzeyde uluslararası işbirliğinin, sivil toplumun katılımıyla sağlanmasının gerekliliği vurgulanıyor.
ERDOĞAN: ÜLKEMİZİN KONUDA PAYI YOK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tanıtım mektubunda; Dünyanın, salgın hastalıklar ve sınırsız tüketimin neden olduğu iklim ve gıda krizi gibi zorlu zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik olarak adlandırılan ‘üçlü gezegen krizi’nde başarılı olabilmek için küresel dayanışmanın önemine vurgu yapan Erdoğan, “Ancak ülkeler arası dayanışma giderek erozyona uğruyor, iş birliği yerini benmerkezci yaklaşımlara bırakıyor. Bunun faturasını ise ağırlıklı olarak Afrika ve Asya ödüyor. Başta kıtanın dezavantajlı ülkeleri olmak üzere tüm insanlık ödüyor. İklim değişikliği ve kirliliğin nedeni olarak gösterilen sorunlardan gelişmiş ülkelere kıyasla ülkemizin neredeyse hiç payı yok. Öte yandan dünyamızın ve insanlığın ortak geleceğini ilgilendiren bu hayati sorunda Türkiye olarak hem üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz hem de kendi yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz.Küresel düzeyde yürütülen çalışmaları destekliyoruz” dedi.
‘DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÜLKELERİNDEN BİRİSİYİZ’
Erdoğan, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefleriyle Paris İklim Anlaşması’na en önemli katkıyı sağlayan ülkeler arasında yer aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Sıfır atıktan yenilenebilir enerji projelerine, millet bahçelerinden orman varlığımızın artırılmasına kadar. Atıksu arıtımından hava kalitesi ölçümüne kadar birçok uygulamayla daha temiz ve yeşil bir Türkiye için çalışıyoruz.Yenilenebilir enerjide Avrupa’da 5’inci, dünyada 12’nciyiz.Elektrik verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında attığımız adımlar gücüyle yıllık 90 milyon ton karbon eşdeğeri sera gazı emisyonunu önledik. 2053’e Kadar Net Sıfır Emisyon “Hedefimiz doğrultusunda 2030 yılına kadar emisyon azaltım hedefimizi iki katına çıkardık. çölleşme ve erozyon.”
‘İNSANLIK İÇİN UMUT DOLU GİRİŞİMLER BAŞLATTIK’
‘Yarın kıyametin geleceğini bilseniz bile elinizdeki fidanları dikin’ inancının mensupları olduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Doğayı Allah’ın bir emaneti olarak görüyoruz. Bu emanete en iyi şekilde sahip çıkarak. Böylece gelecek nesillere daha yeşil, daha güzel, daha yeşil ağaçlar bırakacağız.” Daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. Bu anlayışla ‘Yeşil Kalkınma Devrimi ve 2053 Net Sıfır Emisyon’ hedefleriyle hem ülkemiz hem de insanlık adına umut verici girişimler başlattık. Eşim Emine Erdoğan’ın öncülüğünde hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi bu süreçte bir dönüm noktası oldu. ‘Dünya Ortak Evimizdir’ sloganıyla yürüttüğümüz projemiz, tüm dünyanın takdirini kazanarak 3’ü Birleşmiş Milletler ofis ve programlarından olmak üzere toplam 5 uluslararası ödüle layık görüldü. Ülkemizin çabalarıyla alınan 77/161 sayılı BM Genel Konseyi kararıyla Sıfır Atık Projesi küresel hale getirildi. Bu kararla 30 Mart, her yıl kutlanacak Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edildi. Geleceğe nefes, geleceğe umut vermek hedefiyle yürüttüğümüz geniş yelpazedeki çalışmalara yenilerini eklemeye devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümüne yaklaşırken İletişim Başkanlığımız tarafından hazırlanan ‘Yaşanabilir Bir Dünya İçin Türkiye’nin Sıfır Atık Yolculuğu’ kitabı da bunlardan biri. “Türkiye’nin insanlığın ortak geleceğine katkılarını içeren bu değerli eserin hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum.”
antakyaajans.xyz