Ekonomi

Emtialarda olumlu rüzgar

Emtia piyasası geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Lideri Jerome Powell’ın açıklamaları ve Çin’in Kovid-19 politikasına ilişkin olumlu haber akışıyla olumlu bir seyir izledi. Çin’de “sıfır Kovid-19” politikasına yönelik protestoların ülke geneline yayılmasıyla emtia piyasası geçen haftaya olumsuz bir seyirle başladı. Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de karantina altına alındığı iddia edilen bir apartman dairesinde çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından protestolar ve Kovid-19 tedbirlerine yönelik yansımalar ülke geneline yayıldı. Gösteriler ekonomik aktiviteye ilişkin kaygıları beraberinde getirirken, dünya genelinde risk algısının artmasına neden oldu. Emtia fiyatları, artan durgunluk riski ve Çin’deki gelişmeler nedeniyle haftaya düşüşle başladı.

Çin’den yeterli haber

Ardından ABD Merkez Bankası (Fed) Lideri Jerome Powell’ın açıklamaları ve Çin’in Kovid-19 politikasına ilişkin olumlu haber akışının ardından emtia piyasası yükselişe geçerek alıcılı seyir izledi.

Powell, “Enflasyonu düşürmeye yetecek sıkılaştırma düzeyine yaklaştığımız için faiz artırım oranlarını biraz yumuşatmanın mantıklı olduğunu” söyledi. Sözlerle yön vermeye devam eden Fed yetkililerinin çoğunluğu faiz artırımlarının yavaşlamasına da sıcak bakıyor.

Çin’de artan Kovid-19 vakalarına rağmen salgınla mücadele kapsamında alınan kararların yumuşatılabileceği haberleri ve hükümetin borsalarda inşaat bölümündeki şirketlere fon sağlaması da emtia talebini olumlu etkiledi. .

Geçen hafta altın yüzde 2,4, gümüş yüzde 7,9, paladyum yüzde 2,3 ve platin yüzde 3,5 değer kazandı.

Metallerde bir “ralli havası” vardı

Fed’in açıklamalarıyla birlikte geçtiğimiz hafta özellikle metallerde bir “ralli havası” yaşandı. Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 2,1, kurşun yüzde 1,9, alüminyum yüzde 4,2, nikel yüzde 10,3 ve çinko yüzde 4,7 yükseldi. Mart ayında Londra Metal Borsası’nda (LME) nikelde görülen hareketlerin etkileri nikel piyasasını etkilemeye devam ediyor. Brent petrol geçen hafta yüzde 2,1 yükselirken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz yüzde 10,6 düştü.

Tarım emtialarında dalgalanma devam ediyor

Geçen hafta tarım emtialarında dalgalı bir seyir gözlendi. Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 4,5, mısır yüzde 3,7 ve pirinç yüzde 2,7 değer kaybederken, soya fasulyesi yüzde 0,2 arttı. Pamuk yüzde 5,8, şeker yüzde 1,5 ve kakao yüzde 2,1 yükselirken, kahve yüzde 1,5 düştü. Dünya pamuk üretimi varsayımlarındaki gerileme, pamuk fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, buğday ve mısırda Tahıl Koridoru anlaşmasının devam etmesinin kesinlik kazandığını belirterek, satıcının seyrinin devam ettiğini belirtti. Ergezen, pirinçteki düşüşe değinerek, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün açıkladığı üretim varsayımlarındaki artışın pirinçte satış baskısının artmasına neden olduğunu söyledi.

Brent petrol, talep telaşının azalmasıyla yükseldi

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varili 85,87 dolardan işlem görüyor. Dün prestijli Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolün varili 80,34 dolardan alıcı buldu. Fiyatların kısmi yükselişinde piyasalarda azalan arz ve talep endişeleri etkili oldu. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de Kovid-19 tedbirlerine yönelik protestoların ardından birçok büyük şehirde salgın tedbirlerini optimize edecek adımların atıldığı görülüyor. Bu durum, ülke ekonomisine ve petrol talebine ilişkin endişeleri hafifletirken, fiyatları yukarı yönde destekliyor. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’de talep dalgalanmalarının hafiflemesi de Brent Petrol fiyatlarındaki yükselişte etkili olmuştur. ABD ham petrol stoklarındaki düşüş tahmini de ülkede talebin güçlendiği algısıyla fiyatların yükselişini destekledi. Doğal gaz fiyatları ise ABD’de doğal gaz üretiminin güçlü seyri ve havanın belirsizliği nedeniyle değer kaybetti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ kümesinin dün yapılan toplantıda mevcut üretim seviyesini sabit tutması, küresel petrol arzına ilişkin endişeleri gidererek yükselişe katkı sağladı. fiyatlarda. Küme, 5 Ekim’de günlük petrol üretimini Kasım ayına göre 2 milyon varil azaltmaya karar verdi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman da mevcut üretim kesintisinin 2023 sonuna kadar devam edeceğini ancak arz-talep dinamikleri doğrultusunda daha fazla kesinti yapmaya hazır olduklarını yineledi. Teknik olarak Brent petrolün 87.17$-88.67$ aralığının direnç, 85.67$-84.17$ aralığının ise takviye bölgesi olarak görülebileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu