Yaşam

Derin Etki Yaratmasına Rağmen İkinci Kez İzlemeye Yakın Olmayacağınız Filmler

Merhaba. Bir filmi tekrar izlememek için pek çok sebep buluyoruz. Harika bir film olsa bile çok rahatsız edici, çok dramatik ya da hazmedilmesi zor sahneler içeriyor. Bu içeriğimde rahatsız edici yönlerinden dolayı kimsenin bir daha izlemeye cesaret edemediği filmleri listeledim.

Sadece bir kez izleyecekseniz iyi seyirler dilerim.

Not: Bazı görüntüler rahatsız edici olabilir.

1. Silgi Kafa (1977)

Eraserhead, karanlık atmosferi ve ikna edici derecede rahatsız edici görselleriyle klasik mantığa ve hikaye anlatıcılığına meydan okuyan bir sinema. Şanssız bir fabrika işçisi olan Henry Spencer, engelli bir bebek babası olduğunu öğrenir. Mutsuz, hoşnutsuz kız arkadaşının yanına taşınır ve çocuğun gece gündüz aralıksız ağlaması yeni ebeveynleri çıldırtır. Yönetmen: David Lynch

Oyuncular: Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph

2. Henry: Bir Seri Katilin Portresi (1986)

Chicago’ya gelen Henry, eski mahkumu Otis’in yanına taşınır ve onu bir seri katil olarak eğitmeye başlar. Filmde anlatılan cinayet çılgınlığı, Otis’in kız kardeşi Becky’nin yanlarında kalmaya gelmesiyle başlar.

Yönetmen: John McNaughton

Oyuncular: Michael Rooker, Tracy Arnold, Tom Towles

3. Doğmuş (1989)

Gerçeküstü, kanlı ve tamamen görsel bir üslupla sunulan Begotten, dinin düşüşünü, doğanın insan tarafından sömürülmesini ve son olarak hayatın ne olduğuna dair nihilist bir görüşü anlatıyor.

Yönetmen: E. Elias Merhige

Oyuncular: Brian Salzberg, Donna Dempsey, Stephen Charles Barry

4. Komik Oyunlar (1997)

Şiddet yanlısı iki genç adam, yazlık evlerinde bir anne, baba ve oğlunu rehin alır ve kendi eğlenceleri için onları birbirleriyle sadist ‘oyunlar’ oynamaya zorlar.

Yönetmen: Michael Haneke

Oyuncular: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch

5. Köpek Dişi (2009)

Kontrolcü ve manipülatif bir baba, üç yetişkin çocuğunu genişleyen aile yerleşiminde yakalayarak kalıcı bir çocukluk durumuna sokar. Distopik bir yaklaşımla anlatılan Köpek Dişi, gençlerin yaşadığı bu çok şiddetli ortamı inceleyen, psikolojik olarak rahatsız edici bir sinema.

Yönetmen: Yorgos Lanthimos

Oyuncular: Christos Stergioglou, Michele Valley, Angeliki Papoulia

6. Bir Rüya İçin Ağıt (2000)

Film, uyuşturucu kaynaklı ütopyaları ve bağımlılıkları derinleştikçe paramparça olan dört Coney Adalısının hayatını konu alıyor. Burstyn, Wayans, Connelly ve Leto’nun muhteşem performanslarıyla “Requiem for a Dream” her sinemaseverin mutlaka izlemesi gereken bir film.

Yönetmen: Darren Aronofsky

Oyuncular: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly

7. Geri Dönülmez (2002)

Paris’te travmatik bir gecenin olayları, zıt kronolojik sırayla anlatılıyor, güzel Alex bir alt geçit tünelinde bir yabancı tarafından vahşice tecavüze uğruyor ve dövülüyor.

Yönetmen: Gaspar Noe

Oyuncular: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel

8. Deccal (2009)

Kederli bir çift, kırık kalplerini ve sorunlu evliliklerini onarmayı umarak ormandaki kulübelerine çekilir, ancak doğa onlara tökezler ve işler daha da kötüye gider. Charlotte Gainsbourg ve Willem Dafoe’nun harika performansları ve kasvetli atmosferiyle seyircinin baş etmesi gerçekten çok zor.

Yönetmen: Lars Von Trier

Oyuncular: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg, Storm Acheche Sahlstrom

9. Seçmeler (1999)

Dul bir adam, kendisine yeni bir eş bulmak için bir arkadaşı tarafından düzenlenen özel bir seçmede kızları görmeye gider. Ama sevdiği kişi hiç de göründüğü gibi değil. “Audition”, Miike’nin kariyerinin en iyi filmlerinden biri, biraz ağır başlayıp çok sert ve çok şiddetli bir sonla biten bir atmosfere sahip.

Yönetmen: Takashi Miike

Oyuncular: Ryo Ishibashi, Eihi Shiina, Tetsu Sawaki

10. Salò veya Sodom’un 120 Günü (1975)

İkinci Dünya Savaşı İtalya’sında, dört faşist dokuz ergen erkek ve kızı toplar ve onlara 120 gün boyunca fiziksel, zihinsel ve cinsel işkence uygular. Pier Paolo Pasolini’nin yönettiği ve 1975’te öldürülmeden önceki son eseri olan bu şaheser, Marquis de Sade’nin ünlü “Sodom’un 120 Günü”nden bir uyarlama.

Yönetmen: Pier Paolo Pasolini

Oyuncular: Paolo Bonacelli, Giorgio Cataldi, Uberto Paolo Quintavalle

11. Baba (2020)

Bir adam, yaşı ilerledikçe kızından gelecek her türlü yardımı reddeder. Değişen koşullarına anlam vermeye çalışırken sevdiklerinden, kendi zihninden ve hatta kendi gerçekliğinden şüphe etmeye başlar. Hopkins’in duygusal performansı ve filmin inanılmaz derecede dokunaklı sonu nedeniyle, film genellikle izleyicileri hayrete düşürür.

Yönetmen: Florian Zeller

Oyuncular: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss

12. Gündem (2015)

Film, Boston Globe’un yerel Katolik Başpiskoposluğu içindeki büyük çocuk istismarını ve örtbas skandalını nasıl ortaya çıkardığının ve tüm Katolik Kilisesi’ni nasıl sarstığının gerçek hikayesini anlatıyor. İnanılmaz derecede iyi yapılmış sinematografi, tasvir ettiği gerçek hayattaki acı nedeniyle bir kereden fazla izlemek için bir baş belası.

Yönetmen: Tom McCarthy

Oyuncular: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams

13. Yangınlar (2010)

Incendies, beklenmedik bir şekilde vefat eden annelerinin geçmişini ortaya çıkarmak için Orta Doğu’daki anavatanlarına seyahat eden bir çift ikizin hikayesini anlatıyor. Hikaye, annelerinin acımasız bir iç savaştan, hapisten ve inanılmaz derecede şok edici bir komplodan nasıl kurtulduğunu anlatıyor. Incendies o kadar karanlık ve acı verici bir film ki izleyenlerin birden fazla izlemesi zor.

Yönetmen: Denis Villeneuve

Oyuncular: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette

14. Melankoli (2011)

İki kız kardeş, başlangıçta gergin olan ilişkilerinin, gizemli yeni bir gezegen Dünya ile çarpışma tehdidiyle karşı karşıya kaldığında gergin olduğunu fark eder. Şaşırtıcı derecede güzel görsellerle dolu Melancholia, büyüleyici bir sinema. Von Trier, ekranı feci bir kıyamet duygusuyla doldurmayı başarıyor.

Yönetmen: Lars Von Trier

Oyuncular: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland

15. Anne (2014)

Şiddet yanlısı oğlunu tek başına büyüten bekar bir anne ve dul bir kadın, gizemli bir komşu evlerine zorla girdiğinde yeni bir umut bulur. Filmin ağır performansı ve hüzünlü sonu, sinemayı birden fazla izlemeyi zorlaştırıyor. Dolan’ın yazdığı ve yönettiği her film ağır ve duygusaldır, ancak Anne, onun duygusal açıdan en yankı uyandıran ve üzücü eseri olabilir.

Yönetmen: Xavier Dolan

Oyuncular: Anne Dorval, Antoine Olivier Pilon, Suzanne Clément

16. Gece Hayvanları (2016)

Zengin bir sanat galerisi sahibi, eski kocasının sembolik bir intikam planı olarak yorumladığı şiddetli bir gerilim romanının peşine düşer. Sinema, izleyenlerin izlemekte zorlanabilecekleri, inanılmaz derecede rahatsız edici bir hikaye anlatıyor.

Yönetmen: Tom Ford

Oyuncular: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon

17. Dallas Alıcılar Kulübü (2013)

1985’te Dallas’ta elektrikçi ve dolandırıcı Ron Woodroof, AIDS hastalarına hastalık teşhisi konulduktan sonra ihtiyaç duydukları ilaçları almalarına yardımcı olmak için sistem etrafında çalışıyor. Film hüzünlü performanslar içeriyor ve AIDS salgını gerçeğine değiniyor.

Yönetmen: Jean-Marc Vallee

Oyuncular: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto

18. Mandy (2018)

images.squarespace-cdn.com

Film, Gölge Dağları yakınlarında sakin ve sessiz bir hayat yaşayan Red ve kız arkadaşı Mandy’yi konu alıyor. Mandy, egomanyak bir tarikat lideri tarafından kaçırılınca, Red onu geri almak ve intikam almak için ne gerekiyorsa yapar. Red, korkunç motorcularla yüzleşirken sinema giderek daha gerçeküstü bir hal alıyor.

Yönetmen: Panos Cosmatos

Oyuncular: Nicolas Cage, Andrea Riseborough, Linus Roache

19. İlk Reform (2017)

New York’un taşrasındaki küçük bir cemaatin vaizi, acı dolu bir geçmişin getirdiği trajedi, dünyevi kaygılar ve büyüyen umutsuzlukla boğuşuyor. Bu sessiz bir film, ancak izleyicileri oldukça rahatsız edebilir. Schrader’ın sürükleyici senaryosuna ve baş karakterin yaşadığı inanç krizinden sinemanın yarattığı iklimsel sıkıntıya kadar güzel manzaralarla dolu bir sinemaya rağmen, bu filmi tekrar izlemek istemek neredeyse imkansız.

Yönetmen: Paul Schrader

Oyuncular: Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Şovmen Cedric

20. Gel ve Gör (1985)

Eski bir tüfek bulan genç bir çocuk, acımasız Alman kuvvetlerine karşı Sovyet direniş hareketine katılır ve 2. Dünya Savaşı’nın dehşetini yaşar. Sinema, savaşın gerçekliğinin ve onu deneyimleyecek kadar şanssız olanlar üzerindeki manevi etkilerinin hüzünlü ve yürek burkan bir hikayesidir.

Yönetmen: Elem Klimov

Oyuncular: Alexey Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevicius

21. Beale Sokağı Konuşabilseydi (2018)

Genç bir kadın hamileyken, kendisi ve ailesi, hem çocukluk arkadaşı hem de sevgilisi olan adamın işlemediği bir suçtan masum olduğunu kanıtlamak için yola çıkar. Film, ırkçılık ve önyargının toplumun her kesimine nasıl sızdığını ve iki ana karakterin tatlı aşk hikayesini nasıl paramparça edebileceğini anlatan yürek burkan bir hikaye.

Yönetmen: Barry Jenkins

Oyuncular: KiKi Layne, Stephan James, Regina King

22. Erkekler Ağlamaz (1999)

Brandon Teena’nın gerçek hayat hikayesine dayanan Boys Don’t Cry, genç bir transseksüel adamın kendisiyle hesaplaşması ve şiddetli bir kendini kabul etme yoluna girmesiyle ilgili.

Yönetmen: Kimberly Peirce

Oyuncular: Hilary Swank, Chloe Sevigny, Peter Sarsgaard

23. Yahuda ve Kara Mesih (2021)

FBI tarafından bir savunma anlaşması teklif edilen William O’Neal, Başkan Fred Hampton hakkında istihbarat toplamak için Kara Panter Partisi’nin Illinois şubesine sızar. Yönetmen Shaka King, yalnızca bir bireyin kişisel, içsel coşkusuna odaklanmakla kalmayıp, bunun yerine toplulukların büyük, sistematik güç biçimlerine nasıl tepki verdiğini ve hayatta kalmaya çalışanları bile alt edebildiğini gösteriyor.

Yönetmen: Shaka King

Oyuncular: LaKeith Stanfield, Daniel Kaluuya, Jesse Plemons

İzledim ama bir daha izlemem dediğiniz mükemmel sinemalar var mı? Yorumlarını bekliyoruz.

haberkizilirmak.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu