Çekmeköy’de roman evleri kaçak olduğu gerekçesiyle yıkıldı: Gözaltılar var
Hemra Nida
İstanbul’un Çekmeköy ilçesine bağlı Nişantepe Mahallesi’nde Romanların yaşadığı 3 gecekondu mahallesi kaçak yapı olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Sabah 6’da çevik kuvvet polisinin baskını ile uyandıklarını belirten mahalleli, kapılarının koçbaşı ile kırıldığını, ters kelepçeyle gözaltına alındıklarını, 84 yaşındaki felçli kadın ve çocuklarının hastaneye kaldırıldığını söyledi. sokağa sürüklendi. Hurdacılık yaparak geçimlerini sağlayan Romanlar, borç batağına düştüklerini ve yoksullukla baş edemediklerini ancak artık evsizlikle baş etmek zorunda kaldıklarını söylediler.
‘SEÇİM NEREYE GİDİYOR ROMALILAR OY İSTEYECEK, ROMANLAR YOK’
Evi yıkılan Yonca Hayman, “Bir ay önce evin sahibi bizi evden kovduğunda uzun süre ev aradık, kimse bize ev vermedi. Çaresiz kaldığımızda araziye iki odalı bir kulübe yaptık. Belediyeden geldiler, ‘pencereli kapı takmayın’ dediler, takmadık. Tahtaya kırmızı bir şey asmışlar, okuma yazma bilmiyorum, mühürlü, üzerinde ne olduğunu bilmiyorum! Sabah yıkım başlayınca deprem sandım yıkıldım evimi başıma yıktılar. Çiçek satarım, evrak topluyorum, borca battım. Çocuklarım için bir ev istiyorum. Çocuğum sabah kalkıp okula gidemediği için ağlıyor. Ben okuma yazma bilmem, cahilim, bizim de başımızı örtecek bir ev lazım ki çocuklarım cahil kalmasın.”
Hakan Hayman ise “Oy istemeye gelince Romanlar var ama seçim bittiğinde Romanlar yok! Belediye Başkanı ‘konteynerde yaşayın’ diyor, biz medeni yaşamak istiyoruz hakkımız değil mi? Kime sığınacağız? Nereye gideceğiz, o zaman tüm Romalıları denize döküp yakmasına izin verin! Böyle bir yaşam tarzı olabilir mi? tepki gösterdi.
‘Seçimi kazandıktan sonra geldiler’
Çocuklarının sağlıklı koşullarda yaşaması için kışlasını yenileyen ve bunun için büyük çaba sarf eden Birol Uluçetin, bulunduğu yerin tapu olduğunu, polisin tadilat sırasında bunu fark ettiğini ancak müdahale etmediğini belirtti. Uluçetin, “Gördüklerinde yıksalardı daha az mağdur olurduk! Seçimi kazandıktan sonra geldiler. Çevik kuvvet kolumu büküp ters kelepçe taktı. Hepsini sıra sıra dışarı çıkardılar. 84 yaşındaki felçli annem sokağa atıldı” dedi.
Evi yıkılan Erkan Balık, Ümraniye’de 2 bin liraya kiraladığı evin kirası 10 bin lira olunca evsiz kaldığını söyledi. “Seçim öncesi ‘evler yıkılmayacak’ denildi, oyumuzu istediler. Oyumuzu verdik. Seçimi kazandıktan sonra sabah 6’da evimiz basıldı. Bir ev mühürlendi. Bizi cezalandıracaklarını düşündük ama evi basıp yıktılar” dedi.
Sokağa atıldıklarını anlatan çocuklar, “Uyuyorduk, bizi dışarı sürüklediler. Bizi hayvan gibi dışarı attılar, insan değil miyiz!” tepki gösterdi.
‘BARINMA HAKKI TEMELİYLE YAKLAŞMAK GEREKİYOR’
Nişantepe’deki yıkımı medyaya yansıtan Roman Konfederasyonu Genel Sekreteri Erdal Yalçın, konuya siyaset üstü yaklaşılması gerektiğini vurguladı. “Yıkım haberini alır almaz ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak için mahalleye gittik. Ancak olaylar beklemediğimiz bir yönde gelişti. Yaşanan rutin bir yıkımdan çok uzaktı. Babanın elleri kelepçeli. 8 yaşındaki kız çocuğunun çocuklarının gözü önünde polis tarafından saçlarından sürüklenmesi dehşet verici!İnsan hakları ve hatta insan onuruna yakışır koşullarda barınma hakkının ihlaline bakmak gerekiyor.İşimiz bu yönde…”
ŞOKLARI YOK EDEN ROMALILAR OTELİN İÇİNE YERLEŞTİRİLMİŞTİR
İstanbul Valiliği Roman Danışmanı Hacı Arif Davulcu, bu evlerin daha önce mühürlendiğini ve savcılığın kararının burada yaşayanlara tebliğ edildiğini belirterek, Nişantepe’deki yıkım olaylarını takip ettiklerini, ailelerle görüştüklerini, aileleri yuvaya yerleştirdiklerini belirtti. yıkım gecesi otele, sonra kiralık evlere yerleştirirlerdi.
BELEDİYE DARP VE CEBİR TEZİNİ REDDİ
Çekmeköy Belediyesi Basın Birimi, bu yerlerin paylaşımlı yerler olduğunu, paylaşımla ilgili herhangi bir işlem yapılmadığını, yapı ruhsatı bulunmadığını, binanın seçme imkanı kullanılarak yapıldığını, yıkım sırasında herhangi bir darp ve cebir kullanılmadığını bildirdi.